Fakulta filozofická hostila v červnu výroční konferenci „Kriminologické dny“

Konference Spolupráce Věda

Po sedmi letech se do Plzně vrátila největší česká kriminologická konference. Ve 12 konferenčních panelech vystoupilo na 50 prezentujících pokrývající různá témata od restorativní justice, přes delikvenci mládeže, až po život ve vězení. Mezi hosty byl i prezident Americké kriminologické společnosti.

XI. Kriminologické dny, největší setkání českých výzkumníků zločinu a kriminalizace, se uskutečnily ve dnech 19.-21. června v budově děkanátu Fakulty filozofické a v Aule Pedagogické fakulty. Organizaci letos ve spolupráci s Českou kriminologickou společností převzala Fakulta filozofická, konkrétně členové katedry antropologie. Konferenci zahájili děkan David Šanc (FF ZČU), Jan Tomášek (místopředseda České kriminologické společnosti) a Petr Kupka (Katedra antropologie).

Ačkoliv to může znít překvapivě, na Fakultě filozofické se kriminologickému výzkumu tradičně daří, především na katedrách antropologie a sociologie. Úvodní plenární zasedání bylo proto věnováno kriminologickému výzkumu spojenému s touto fakultou. Na plénu vystoupili Laco Toušek a Alice Tyrychtrová s příspěvkem „Strategie popírání sexuálního a genderového obtěžování na vysokých školách“, Lubomír Lupták a Viktor Davídek s příspěvkem „Ubytovny: Tvář sociálního vyloučení v Plzni“ a Petr Kupka, Martina Novopacká, Viktorie Paloušová a Václav Walach s příspěvkem „Kontrola kriminality v sociálně vyloučených lokalitách v Česku“.

Konferenci tradičně navštívili i zahraniční hosté. Prezident Americké kriminologické společnosti Shadd Maruna (Queen's University Belfast) přednášel o minulosti a budoucnosti desistenčího výzkumu. Reprezentanti kritické zelené kriminologie, Nigel South a Anna di Ronco (University of Essex), diskutovali o kriminologickém rozměru globální klimatické krize a reakcích na ni. Zahraniční hosté se také zapojili do moderované debaty o angažované kriminologii.

Účastníci konference byli svědky i několika novinek. Jednou z nich byla veřejná debata na téma Intimita a zločin, na které vystoupili Barbora Doležalová (FSV UK), Martina Novopacká (IKSP), Zuzana Podaná (FF UK) a Laco Toušek (FF ZČU), moderovaná novinářkou Fatimou Rahimi z Deníku Referendum a Českého rozhlasu Radia Wave. Další novinkou byl kulatý stůl Dialog za mřížemi, vedený Barborou Gřundělovou a Jiřím Mertlem (FSS OSU), kterého se zúčastnili akademici i odborníci z oblasti penitenciární péče.

Kriminologické dny v Plzni byly hodnoceny jako velmi úspěšné, což potvrzuje i finanční podpora Fakulty filozofické ve výši 40 tisíc Kč, která přispěla k dosažení evropské úrovně konference.

Fakulta filozofická

Alice Tyrychtrová

02. 08. 2024